Het Zwem-ABC

Created with Sketch.

Of het nu gaat om een gezellig dagje strand of met school naar het zwembad, een kind moet zich op een veilige manier kunnen bewegen in en om het water. Hiervoor is een basisopleiding ontwikkeld die uit drie delen bestaat: het Zwem-ABC.

Het Zwem-ABC bestaat uit drie zwemdiploma’s die je achtereenvolgens kunt halen. Het A- en B-diploma zijn opstapjes naar het C-diploma. Pas met dit derde diploma is de basisopleiding afgerond. Met een compleet Zwem-ABC op zak kan een kind zich goed redden in en rond het water.

De opbouw

De opbouw van het Zwem-ABC sluit aan bij de specifieke leeftijdskenmerken van kinderen. Jonge kinderen leren bijvoorbeeld goed wanneer de lesstof in de vorm van een spel wordt aangeboden. Veel van de oefeningen voor het A-diploma vinden dan ook in spelvorm plaats. De nadruk bij het A-diploma ligt op het watervrij maken van de kinderen: drijven, zich onder water oriënteren, draaien van de rug op de borst, in het water gaan en weer uit het bad klimmen.

Naast het vertrouwd raken met het water, leren de kinderen vier zwemslagen: schoolslag, enkelvoudige rugslag, rugcrawl en borstcrawl. De laatste twee slagen zijn vooral ter kennismaking. De zwemslagen worden uitgebouwd tijdens de lessen voor het B– en C-diploma. Gedurende het hele Zwem-ABC staat het leren om op een veilige manier in het water te zijn centraal. Voor alle diploma’s moeten de kinderen daarom bijvoorbeeld gekleed zwemmen en onder water zwemmen.

Zwemles bij De Watervrienden Assen

De Zwem-ABC opleiding van De Watervrienden Assen bestaat uit één zwemles per week; op woensdag of op vrijdag. We werken met een flexibel doorstroomsysteem: snel lerende kinderen gaan sneller door de opleiding dan langzamere kinderen. Hierdoor krijgt uw kind een zwemopleiding die goed bij hem of haar past. De duur van de zwemopleiding verschilt dan ook per kind. Gemiddeld genomen duurt een complete Zwem-ABC opleiding ongeveer drie jaar.

De minimale leeftijd voor het volgen van zwemlessen is 5 jaar. U kunt uw kind echter al op 4-jarige leeftijd aanmelden bij De Watervrienden Assen. Uw kind komt dan op de wachtlijst voor het A-diploma te staan. De lengte van de wachtlijst varieert; neem voor de actuele wachttijd contact met ons op (info@watervrienden-assen.nl of via het contactformulier).

De voortgang van de lesnemers voor het Zwem-ABC wordt bijgehouden in de voortgangsregistratie. Deze voortgangsregistratie kan aan het eind van de les worden ingekeken, echter is er dan beperkte tijd beschikbaar. Na de kijklessen hebben de lesgevers meer tijd om de ouders/verzorgers te woord te staan over de voortgang van het kind.

 

Rode Toets Oranje Toets Gele Toets Groene Toets Blauwe Toets Paarse Toets
Beginner ondiep Gevorderd ondiep Beginner diep Afzwemmen A-diploma Afzwemmen B-diploma Afzwemmen C-diploma

Klik hier voor meer informatie over inschrijven.

zwemdiplomas