Het Zwem-ABC

Created with Sketch.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Nationale Zwemdiploma’s

Of het nu gaat om een gezellig dagje strand of met school naar het zwembad, een kind moet zich op een veilige manier kunnen bewegen in en om het water. Hiervoor is een basisopleiding ontwikkeld die uit drie delen bestaat: De Nationale Zwemdiploma’s Zwem-ABC.

Het Zwem-ABC bestaat uit drie zwemdiploma’s die je achtereenvolgens kunt halen. Hieronder staat beschreven welke vaardigheden per behaald nationaal zwemdiploma je beheerst voor welk type zwembad/water.

 

De opbouw

De opbouw van het Zwem-ABC sluit aan bij de specifieke leeftijdskenmerken van kinderen. Jonge kinderen leren bijvoorbeeld goed wanneer de lesstof in de vorm van een spel wordt aangeboden. Veel van de oefeningen voor het A-diploma vinden dan ook in spelvorm plaats. De nadruk bij het A-diploma ligt op het watervrij maken van de kinderen: drijven, zich onder water oriënteren, draaien van de rug op de borst, in het water gaan en weer uit het bad klimmen.

Naast het vertrouwd raken met het water, leren de kinderen vier zwemslagen: schoolslag, enkelvoudige rugslag, rugcrawl en borstcrawl. De laatste twee slagen zijn vooral ter kennismaking. De zwemslagen worden uitgebouwd tijdens de lessen voor het B– en C-diploma. Gedurende het hele Zwem-ABC staat het leren om op een veilige manier in het water te zijn centraal. Voor alle diploma’s moeten de kinderen daarom bijvoorbeeld gekleed zwemmen en onder water zwemmen.

Zwemles bij De Watervrienden Assen

De Zwem-ABC opleiding van De Watervrienden Assen bestaat uit één zwemles per week; op woensdag of op vrijdag. We werken met een flexibel doorstroomsysteem: snel lerende kinderen gaan sneller door de opleiding dan langzamere kinderen. Hierdoor krijgt uw kind een zwemopleiding die goed bij hem of haar past. De duur van de zwemopleiding verschilt dan ook per kind. Gemiddeld genomen duurt een complete Zwem-ABC opleiding ongeveer drie jaar.

De minimale leeftijd voor het volgen van zwemlessen is 5 jaar. U kunt uw kind echter al op 4-jarige leeftijd aanmelden bij De Watervrienden Assen. Uw kind komt dan op de wachtlijst voor het A-diploma te staan. De lengte van de wachtlijst varieert; neem voor de actuele wachttijd contact met ons op (info@watervrienden-assen.nl of via het contactformulier).

 

Kleurentoetsen/Exameneisen

Kleurentoetsen
De lesgevers van de Watervrienden geven het Zwem-ABC volgens een lesplan. Het lesplan bestaat uit zes verschillende groepen. Vier groepen voor A, 1 voor B en 1 voor C, allemaal aangeduid met een kleurcode (rood, oranje, geel, groen, blauw en paars). Hieronder volgt per kleurgroep een beschrijving en de eisen van de toets (klik op de kleurtoets). Dit moeten de lesnemers kunnen, voordat ze doorgaan naar de volgende groep.

In de Examenregeling Nationale Zwemdiploma’s op de site van de NRZ vindt u altijd de nieuwe eisen van de examenprogramma’s van het Zwem-ABC (dus kleurgroep groen, blauw en paars). Als er wijzigingen hierin zijn, worden die uiteraard ook bij de Watervrienden Assen doorgevoerd.

Rode Toets Oranje Toets Gele Toets Groene Toets Blauwe Toets Paarse Toets
 Ondiep beginner Ondiep gevorderd Diep beginner A-diploma B-diploma C-diploma

 

Kledingeisen

In ieder geval elke eerste vrijdag van de maand moeten de lesnemers kleren aan. Als er de eerste vrijdag van de maand geen zwemles is door bijvoorbeeld vakantie of een activiteit, dan wordt dit de eerstvolgende vrijdag van de maand met kleren aan. Het kan zijn dat de lesgever besluit dat de groep vaker kleren aan moet. Dit hoort u dan van de desbetreffende lesgever.

Rode Toets Oranje Toets Gele Toets Groene Toets Blauwe Toets Paarse Toets
 Ondiep beginner Ondiep gevorderd Diep beginner A-diploma B-diploma C-diploma
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Lange broek
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Lange broek
 • Schoenen
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Lange broek
 • Schoenen
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Lange broek
 • Schoenen
 • Badkleding
 • T-shirt met lange mouwen
 • Lange broek
 • Schoenen
 • Jas met lange mouwen

De bedoeling van het dragen van kleding tijdens het diplomazwemmen is te laten zien dat je met dagelijkse kleding aan jezelf kunt redden, wanneer je onverwacht in het water terechtkomt. Plastic-, leren-, katoenen- en sportschoenen zijn toegestaan. Pantoffels en schoenen zonder echte zool, zoals slippers en surfschoentjes, zijn niet toegestaan.

De kleding wordt bij alle onderdelen die horen bij ‘Survival’ tot het einde van de opdracht gedragen. Uitzondering hierop is het onderdeel ‘Gekleed onder water gaan en door een gat in een verticaal hangend zeil zwemmen’ bij Zwemdiploma C. Dit onderdeel wordt zonder de jas gezwommen.

 

Voortgangsregistratie

De voortgang van de lesnemers wordt bijgehouden in de voortgangsregistratie. Deze voortgangsregistratie kan aan het eind van de les worden ingekeken, echter is er dan beperkte tijd beschikbaar. Na de kijklessen hebben de lesgevers meer tijd om de ouders/verzorgers te woord te staan over de voortgang van het kind.