Communicatie-oefening gisteravond

Created with Sketch.

Een veilige omgeving voor alle zwemmers is een van de belangrijkste peilers van onze vereniging. Daarom werken we tijdens de lessen en andere zwemuren volgens vastgestelde plannen. Ter preventie werken we volgens een toezichtsplan en een gedragscode. En mocht er toch wat gebeuren, dan weten alle lesgevers en toezichthouders wat te doen bij calamiteiten en een eventuele ontruiming.

Om iedereen goed bewust te maken en houden van de plannen, en de toepasbaarheid over tijd te garanderen, oefenen we elk jaar een aantal scenario’s. Grootste gemene deler van de procedures rond calamiteiten is communicatie. Communicatie tussen de lesgevers en hun leerlingen, communicatie tussen lesgevers onderling, en communicatie met de beheerde van onze zwemgelegenheid: De Bonte Wever. Daarom noemen we zo’n oefening een communicatie-oefening, welke we gisteravond vrijdag 12 mei 2017 hebben gehouden samen met De Bonte Wever. Allemaal om te zorgen dat en testen of de plannen goed op elkaar aansluiten alsook of de communicatie volgens plan verloopt.

Tijdens deze avond hebben we gezamenlijk drie verschillende scenario’s doorlopen.

  1. Binnen het eerste scenario kreeg een van de aanwezigen een gekneusde pols. De EHBO’ers van onze vereniging konden dit prima opvangen. Deze persoon werd als zodanig geholpen. Het personeel van de De Bonte Wever behoefde hierbij niet te worden betrokken en het invullen van de ongevallenregistratie volstond voor de verslaglegging.
  2. Tijdens het tweede scenario kreeg iemand een hartaanval. In dit soort heftige situaties moeten we direct De Bonte Wever bellen. Daar is de aansluiting op de calamiteitenplannen van De Bonte Wever, waar in dit geval meteen om een ambulance zou worden gevraagd.
  3. In het laatste scenario was er brand uitgebroken in het zwembad. Alle lesgevers halen al hun leerlingen uit het bad en gaan naar het verzamelpunt, de ronde balie in het midden. Zoals voorgeschreven in het calamiteitenplan staat daar de uurleider. De uurleider heeft direct contact met De Bonte Wever en krijgt zo verder instructies.

Bij alle oefeningen werd duidelijk: weet wat je moet doen en denk als eerste om je eigen veiligheid. De oefeningen verliepen goed en we vertrouwen erop dat we een ieder een veilige zwemomgeving kunnen bieden.

Voor alle aanwezige leden alsook iedereen van De Bonte Wever: bedankt voor jullie medewerking en begeleiding! Hieronder nog wat foto’s van gisteravond.